OZNAM  ŠJ

Číslo účtu pre úhradu stravného sa nemení. Zostáva to isté ako minulý školský rok.

Číslo účtu : SK 9775 0000 0000 400 805 1492

ČSOB - banka

Vyplnenú prihlášku na stravu treba odovzdať vedúcej zariadenia školského stravovania (je ju možné stiahnuť z web stránky školy v sekcii Jedáleň školy) v dňoch 23.8. – 31.8.2021 v čase od 8.00 hod.  do 14.00 hod.

 

Informácie o poplatkoch u vedúcej zariadenia školského stravovania na t. č.: 051/ 7713332   

Pridané: 23.8.2021

Mária Zápotocká, vedúca ZŠS

Podmienky stravovania v školskom roku 2021/2022

Podmienky stravovania

Oznam

S účinnosťou od 1.5.2021 sa zvyšuje výška príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v školskej jedálni z doterajších 0,20 eur na 0,30 eur.

Poplatok za réžiu stanovuje zriaďovateľ (t.j. Mestský úrad v Prešove aktuálnym VZN č. 4/2021 o výške príspevkov na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov, platné od 1.5.2021).

Poplatok Vám bude účtovaný tak, ako doteraz, v sume stravného.

Pridané: Mária Zápotocká

 

ŠKOLSKÝ  MLIEČNY PROGRAM

Naša ŠJ  je zapojená do programu školské mlieko.

Školský mliečny program -   je vládnym programom určený pre žiakov MŠ, ZŠ a SŠ vo vzdelávacích inštitúciách. Ide o podporu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov pre deti v predškolských zariadeniach a pre žiakov vo vzdelávacích inštitúciách z finančných zdrojov EÚ a národných zdrojov.


Š k o l s k é   o v o c i e        

Naša školská jedáleň sa zapojila do programu „Školské ovocie“, čo znamená pravidelné zabezpečovanie ovocia a zeleniny alebo výrobkov z nich do škôl. Školská jedáleň nebude používať ovocie a zeleninu na prípravu jedál, ale suroviny budú podávané spoločne s obedom.

Cieľom  programu je:
• zvýšiť spotrebu ovocia a zeleniny u detí predškolského a školského veku,
• zmeniť stravovacie návyky u detí už v rannom školskom veku,
• znížiť výskyt nadhmotnosti a obezity u detí,
• podporiť zdravú výživu a zvýšiť informovanosť o výživovej hodnote jednotlivých druhov ovocia a zeleniny.


Celkovo bude dotovaných šesť základných druhov ovocia, päť druhov zeleniny a tri druhy ovocných či zeleninových štiav.
Ovocie - jablká, hrušky, broskyne, marhule, slivky, čerešne
Zelenina - paprika, rajčiak, reďkovka, kaleráb, mrkva
Spracované ovocie a zelenina - šťavy - mrkvová, jablková a mrkvovo – jablková


 

 

NOVINKA !

V našej školskej jedálni máme novinku, šalátový pult, pretože k zdravému stravovaniu patria aj pestré zeleninové šaláty.

V Prešove pribúda školských jedální, ktoré sa snažia zvýšiť spotrebu ovocia a zeleniny. Kladné ohlasy detí a rodičov nás motivovali, aby sme sa k nim pridali tiež.

Ako to funguje?

Pred výdajným okienkom je umiestnený chladiaci pult, v ktorom sa budú stravníkom ponúkať na výber  čerstvé zeleninové šaláty. Školská jedáleň sa bude snažiť zabezpečiť pestrú ponuku zo všetkých druhov  zeleniny.

Od septembra 2016 v školskej jedáni NOVINKA - stravovací čip vystriedal stravovacie lístky.

Vážení rodičia, milí stravníci,

školskom roku 2016/2017 školská jedáleň prešla na čipový systém evidencie stravníkov, ktorý slúži na zefektívnenie výdaja a objednávania stravy.

V jedálni je nainštalovaný elektronický systém výdaja  stravy s využitím osobných identifikačných čipov, ktoré nahradili stravné lístky. Jednorázovo si stravník zakúpi čipový kľúč (3€/ks – platí aj pre stravníkov v hmotnej núdzi), ktorý je neprenosný a oprávňuje vlastníka na odber jedného obeda. V prípade straty čítacie zariadenie dokáže identifikovať nájdený čip. 

Stratu, či odcudzenie čipu je potrebné okamžite nahlásiť vedúcej školskej jedálne, ktorá ju zablokuje. Stravník tak nepríde o cenu zakúpených obedov, ale bude si musieť zakúpiť nový čip. Stratený čip sa zablokuje a prípadný nálezca tak nezíska Vami zaplatené jedlo. Ak stravník čip zabudne, vedúca školskej jedálne môže vydať náhradný čip, ktorý po odobraní stravy musí bezodkladne vrátiť. 

Poznámka: 3€ za číp je potrebné zaplatiť s prvou platbou za stravu.

 

Jarný zapekanec

Potrebujeme: vajcia, šampiňóny, brokolicu, čerstvú jarnú zeleninu - mrkvu, reďkovky, špenát, jarnú cibuľku, tvrdý údený syr, kyslú smotanu, čerstvé bylinky - pažitku, bazalku.

Brokolicu uvaríme v slanej vode. Mladú cibuľku pokrájame nadrobno a opražíme na rozohriatom oleji. K cibuľke pridáme čerstvú zeleninu pokrájanú nadrobno a špenát pothraný na kúsky. Šampiňóny pokrájame na drobné kúsky a pridáme na panvicu. Všetko dochutíme soľou, mlatou červenou paprikou, zmesou korenia s čiernym korením. Uvarenú brokolicu nakrájame na drobné ružičky a pridáme do zmesi. Všetko premiešame a chvíľu opražíme. Zapekaciu nádobu vymastíme olejom a celú čerstvú zeleninu ochutíme soľou. Do pohára rozbijeme vajcia, prilejeme smotanu, pridáme čerstvé bylinky a premiešame. Vajcia so smotanou a bylinkami vylejeme na zmes. Nakoniec postrúhame tvrdý syr a pokryjeme ním povrch zeleninovej zmesi. Dáme do rúry zapiecť. Jarný zapekanec podávame s chlebom alebo varenými zemiakmi.

Mária Zápotocká, vedúca školskej jedálne

Deň mlieka

28.05.2014 19:30
Suroviny Cesto:  4 ks  sneh z bielkov  4 ks žĺtky  200 g cukor práškový  1 dl mlieko  1 dl olej  200 g múka hladká  1 ks prášok do pečiva Krém:  250 ml šľahačka  500 ml kyslá smotana  2 PL cukor práškový  1 bal. cukor...
28.05.2014 19:09
Sabinovský šalát     Suroviny: 1 Sabinovská hrudka zeleninová Sabinovská hrudka pikantná paprika rôznej farby čerstvá uhorka olivy ľadový šalát alebo rucola soľ korenie sušené bylinky a / alebo už...
28.05.2014 18:59
Mlieko a mliečne výrobky patria k základným a najdôležitejším zložkám potravy. Obsahujú vitamíny z radu B – B1, B2 (riboflavín), B6, B12, ďalej vitamíny A, D, E a PP. Z minerálnych látok obsiahnutých v mlieku sú najdôležitejšie vápnik (1 100 – 1 200 mg/l) a fosfor. Ich vzájomná väzba v mlieku sa...

Slivkový hrnčekový koláč 

Suroviny na cesto:

 2 ½  hrnčeka polohrubej múky

1 hr  krupicového cukru

1 hr  acidofilné mlieko

2   vajcia

½  hr oleja

1  kypriaci pr.

1  kg sliviek                                            

Maslová posýpka:

100 g hrubá múka

90 g krupicový cukor

90 g maslo

         Postup:

Vajcia s cukrom vyšľaháme, pridáme acidofilné mlieko, olej, múku s práškom, premiešame a vylejeme na vymastený a vysypaný plech. Na povrch poukladáme rozpolené slivky,  posypeme posýpkou a upečieme.

Jarný zapekanec

11.04.2014 18:19
Potrebujeme: vajcia, šampiňóny, brokolicu, čerstvú jarnú zeleninu - mrkvu, reďkovky, špenát, jarnú cibuľku, tvrdý údený syr, kyslú smotanu, čerstvé bylinky - pažitku, bazalku. Brokolicu uvaríme v slanej vode. Mladú cibuľku pokrájame nadrobno a opražíme na rozohriatom oleji. K cibuľke pridáme...
11.04.2014 17:29
Jar je pre mňa keď sa zem prebúdza zo zimného sna a okolím sa ozýva štebot vtáčikov. Vo voľnom jarnom čase bicyklujem a prečítam si nejakú dobrú knihu. Môj tip na pekný výlet: rekreačná oblasť Sigort, ktorá sa nachádza asi 12 km od Prešova. Priehrada je obľúbeným miestom pre rybárov. V okolí je...

Sabinovský šalát  - Naše tety kuchárky si prevzali  ocenenie za výborný šalát. Recept....

 

Okrem vynikajúceho šalátu sa naše kuchárky pripravili aj tento osviežujúci koláč.         Recept...

 

Kontakt

Základná škola Matice slovenskej 13
080 01 Prešov
Kancelária školy: +421 905 846 748, 051 7713331

Školská jedáleň: 051 7713332
zs.matica@gmail.com